Vastint, parte din acționariatul IKEA, pregătește startul unui mega-proiect de locuințe în nordul Bucureștiului, dependent de aprobarea PUZ-ului.
Sursa poza si informatii: Economica.net
Vastint, compania soră cu celebrul retailer IKEA, așteaptă cu nerăbdare să poată lansa un proiect imobiliar de proporții în zona Sisești din București. Acest proiect de locuințe, planificat să se desfășoare pe o durată de 15-20 de ani, depinde de obținerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Întins pe o suprafață de aproape 50 de hectare, terenul a fost achiziționat în 2016. Recent, Antoniu Panait, CEO-ul Vastint România, a oferit câteva detalii captivante despre viitorul proiect.
Un proiect ambitios cu un parc central
Proiectul se conturează drept unul spectaculos, cu un parc central de 14-15 hectare, echivalent cu dimensiunea Parcului Cișmigiu. Planurile includ construirea imediată a parcului odată ce este obținut PUZ-ul, iar în zona adiacentă sunt proiectate o școală privată și un liceu. De asemenea, pe cealaltă parte a terenului este prevăzută construcția unei grădinițe, a unei școli și, posibil, a unui liceu de stat. Infrastructura suplimentară, inclusiv un post de poliție și piscine, va fi înglobată în jurul spațiului verde central. Cu avizul arhitectului șef, proiectul va putea fi înaintat Consiliului General. Antoniu Panait speră ca acest proces să nu dureze prea mult.
Dezvoltare etapizată și importanța regulilor clare
Vastint plănuiește să desfășoare proiectul în etape, într-o zonă în care de la achiziția terenului au fost construite mai multe ansambluri rezidențiale. Panait subliniază că dezvoltarea rezidențială este crucială pentru a asigura locuințe moderne, pledând pentru reguli clare în urbanism care să favorizeze o dezvoltare coerentă a capitalei: „Este esențial să avem standarde clare în urbanism. Să se stabilească exact ce și cum poate fi construit”, afirmă el.
În ceea ce privește piața, Panait estimează că prețurile locuințelor nu vor avea o scădere remarcată: „Este posibil să stagneze pentru o perioadă, apoi să crească, având în vedere cererea existentă și oferta limitată. Tinerii preferă locuințele noi în locul celor vechi”, spune acesta.
Presiunea asupra chiriilor și migrația forței de muncă
Panait atrage atenția asupra unei posibile creșteri a chiriilor pe fondul livrărilor reduse de locuințe noi. Acest fenomen ar putea alunga din oraș tinerii și familiile active, similar cu ceea ce se întâmplă în orașe precum Amsterdam sau Berlin. Chiria reprezintă un element semnificativ în bugetul unui tânăr sau al unei familii și, dacă ajunge să fie comparabilă sau chiar mai mare decât în alte capitale europene atractive, exista riscul de a pierde forța de muncă, avertizează el.
Expansiunea spațiilor de birouri la Timpuri Noi Square
Pe lângă planurile de locuințe, Vastint dezvoltă și cea de-a doua fază a complexului de birouri Timpuri Noi Square, care va aduce 60.000 de metri pătrați de spații de birouri noi în București. A doua fază a proiectului implică o investiție de peste 100 de milioane de euro și va beneficia de aportul a 300 de muncitori, număr ce se va extinde la 1.000 până la sfârșitul anului viitor.
Despre planurile pentru fostul teren industrial Dâmbovița
Vastint a demarat recent demolarea fostei fabrici Dâmbovița, situată lângă stația de metrou Timpuri Noi. Compania a decis să rezilieze toate contractele de închiriere existente din cauza stării precare a clădirilor vechi. Deși există un PUZ ce permite construirea de clădiri de birouri și apartamente, Vastint încă nu a luat o decizie finală asupra direcției de dezvoltare pentru acest teren.
Dezvoltatorul Vastint România, activ pe piața locală din 2008, face parte din grupul internațional Vastint, având o vastă experiență în imobiliare. Obiectivul companiei rămâne acela de a crea valoare pe termen lung prin investiții imobiliare bine planificate.