CPI reclamă Ungaria la Adunarea Statelor Membre pentru că nu l-a arestat pe Netanyahu
Sursa poza si informatii: Economica.net
Curtea Penală Internațională (CPI) a decis să se adreseze Adunării Statelor Membre după ce Ungaria nu a îndeplinit cerința de arestare a prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu. În ciuda unui mandat de arestare emis în noiembrie anul trecut pentru presupuse crime de război în Fâșia Gaza, Netanyahu a vizitat oficial Ungaria în luna aprilie, fără a avea de înfruntat vreun impediment legal la nivel local.
Pe 21 martie, CPI a făcut o cerere oficială către autoritățile maghiare pentru a colabora în arestarea temporară a liderului israelian. Cu toate acestea, Ungaria nu a dat curs solicitării Curții. Reprezentanții CPI au declarat că Ungaria nu a răspuns la invitațiile repetate pentru consultări, arătând lipsă de angajament față de obligațiile internaționale.
Guvernul de la Budapesta a justificat neintervenția, menționând că nu există legislația necesară pentru implementarea unui astfel de mandat. De asemenea, au invocat imunitatea de stat a lui Netanyahu, bazându-se pe normele internaționale, și au afirmat că mandatul CPI nu este observat ca fiind un act juridic nepartizan și corect. Cu toate acestea, CPI a subliniat că absența sau inadecvarea legislației interne nu reprezintă un argument valabil pentru neîndeplinirea obligațiilor internaționale stipulate în Statut.
CPI a subliniat clar că Ungaria avea obligația de a coopera în acest caz și că eșecul de a oferi sprijin subminează serios misiunea Curții de a pune în aplicare mandatele sale. În ciuda dorinței anunțate de Ungaria de a părăsi Statutul de la Roma, aceasta retragere nu va deveni efectivă până în iunie 2026, perioadă în care statul trebuie să se conformeze obligațiilor sale.
Curtea a clarificat că, în calitate de parte la Statut, Ungaria și-a asumat îndeplinirea deciziilor Curții și nu poate decide în mod arbitrar dacă să se conformeze cerințelor de cooperare pe baza propriilor interpretări ale deciziilor. Acțiunile Ungariei vor fi analizate de Adunarea Statelor Membre, care va discuta pașii următori în cadrul întâlnirii anuale din decembrie, conform anunțului Camerei preliminare a CPI.
Decizia de a escalada situația către Adunarea Statelor Membre arată un angajament ferm din partea CPI de a-și exercita autoritatea și de a asigura respectarea regulilor internaționale de către statele membre. Această mișcare reflectă și dorința Curții de a preveni precedentul periculos al necooperării, care ar putea compromite serios eficiența sa în procesele de justiție pe scena globală.